TY - JOUR ID - 119123 TI - بررسی اثر سطوح مختلف کود نیتروژن و علف‌کش ریم‌سولفورون بر کنترل علف‌های‌هرز‏ و عملکرد سیب‌زمینی (Solanum tuberosum) JO - دانش علف‌های هرز ایران JA - IJWS LA - fa SN - 1735-3548 AU - رفیعی سربیژن نسب, فرامرز AU - ممنوعی, ابراهیم AU - زند, اسکندر AU - محمددوست چمن آباد, حمید رضا AD - کارشناس حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان AD - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان AD - عضو هیت علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی AD - عضو هیات علمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 15 IS - 1 SP - 1 EP - 15 KW - زیست‌توده علف‌هرز KW - تراکم علف‌هرز KW - کنترل شیمیایی KW - کود DO - 10.22092/IJWS.2019.1501.01 N2 - به منظور مطالعه‌ بر همکنش اثر کاربرد سطوح مختلف کود نیتروژن و علف‌کش ریم‌سولفورون بر کنترل علف‌های‌هرز‏ و عملکرد غده سیب‌زمینی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی، در سه تکرار، در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، جیرفت، اجرا شد. فاکتور‌های آزمایش شامل کاربرد سطوح مختلف علف‌کش ریم‌سولفورون (صفر (شاهد)، 30، 40، 50 و 60 گرم ماده تجاری در هکتار) به صورت پس رویشی و کاربرد کود نیتروژن، از منبع اوره (صفر، 90، 180 و 270 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بود. تراکم علف‌های‌هرز،‏ 30 روز پس از سمپاشی و وزن خشک و عملکرد غده سیب‌زمینی، در انتهای فصل رشد اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف علف‌کش ریم‌سولفورون و نیتروژن، تأثیر معنی‌دار بر تراکم و وزن خشک علف‌های‌هرز سلمه‌تره، خرفه، پنیرک، تاج‌خروس‌بدل و سوروف داشت. با افزایش مقدار کاربرد علف‌کش ریم‌سولفورون، تراکم و وزن خشک این علف‌های‌هرز، به طور معنی‌داری کاهش یافت. در شرایط بدون کنترل علف‌هرز، نیتروژن باعث افزایش تراکم و وزن خشک علف‌های‌هرز شد اما در شرایط کنترل علف‌های‌هرز، کاهش تراکم و وزن خشک علف‌های‌هرز را در پی داشت. مطلوب‌ترین تیمار از نظر کارایی کنترل علف‌های‌هرز و افزایش عملکرد، کاربرد 50 و 60 گرم ماده تجاری علف‌کش ریم‌سولفورون در هکتار، به همراه مصرف 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. این تیمارها توانستند عملکرد غده سیب‌زمینی را به ترتیب، 9/35 و 38/36 تن در هکتار نسبت به شاهد 91 و 92 درصد افزایش دهند. UR - https://ijws.areeo.ac.ir/article_119123.html L1 - https://ijws.areeo.ac.ir/article_119123_6324853921bd9d52db36c04d18aaabc2.pdf ER -