@article { author = {nezamabadi, noshen and rahimian mashadi, hamid and zand, eskandar and alizadeh, hassan}, title = {Effects of Desiccation, NaCl and Polyethylen Glycol Induced Water Potentials on the Sprouting of Glycyrrhiza glabra Rhizome Buds}, journal = {Iranian Journal of Weed Science}, volume = {1}, number = {1}, pages = {41-50}, year = {2005}, publisher = {Iranian Society of Weed Science}, issn = {1735-3548}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {The effects of desiccation and NaCl and Polyethylen Glycol (PEG) induced water potentials on rhizome bud sprouting of the perennial weed, Glycyrrhiza glabra were investigated in separate laboratory experiments laid out in completely randomized designs. Each treatment was replicated four times. The water potentials of NaCl and PEG used were 0, -0.4, -0.8, -1.2 and -1.6 MPa. Desiccation experiments were conducted in factorial arrangements of treatments. Factors included two classes of rhizome diameter, thin (rhizome specific weight 0.05-0.4 g cm-1) and thick (rhizome specific weight of 0.4-1.6 g cm-1) and desiccation duration (exposing rhizome fragments to sunlight) of six levels (0, 6, 8, 12, 24 and 48 h). There were no significant differences between 0 and -0.4 MPa of PEG solutions. NaCl treatments from -0.4 to -1.2 and PEG treatments from -0.8 to -1.6 MPa drastically reduced rhizome bud sprouting and its rate. No bud sprouting was observed in –1.2 and –1.6 MPa of NaCl solution. For all treatments, NaCl was found to be more inhibitory than corresponding potentials of PEG solution. This Correspondence to: N. Nezamabadi; Nooshin327@yahoo.com N.Nezamabadi et al. 42 can be attributed to the toxicity of NaCl ions. No bud survived after 48 and 36 hours desiccation in thick and thin rhizomes, respectively. Complete inhibition of sprouting occurred when rhizomes were desiccated to 42% and 70% of their original weight for thick and thin rhizomes, respectively.}, keywords = {Licorice,Glycyrrhiza glabra,rhizome bud sprouting,Desiccation}, title_fa = {اثر خشکی،نمک طعام و پلی اتیلن گلیکول روی پتانسیل آب جوانه های ریزوم شیرین بیان}, abstract_fa = {/2 ،-0/8 ،-0/4 ، در این تحقیق ، تاثیر خشک شدگی و محلول های پلی اتیلن گلایکول و سدیم کلرید هر یک با پتانسیل های 0 در سه آزمایش جداگانه بررسی شد. (Glycyrrhiza glabra) -1/6 مگاپاسکال روی جوانه زنی ریزوم های علف هرز شیرین بیان 0/ 0 گرم بر سانتی متر( و قطور ) وزن مخصوص 41 / 0 تا 4 / در آزمایش خشک شدگی ، ریزوم ها به دو گروه نازک ) وزن مخصوص 00 48 ساعت در برابر هوای معمولی قرار داده شدند. ،24 ،12 ،8 ،6 ، 1 گرم بر سانتی متر( تقسیم شده و برای خشک شدگی برای 0 / تا 6 0- مگاپاسکال بطور معنی داری موجب کاهش جوانه زنی ریزوم ها / 0- و 8 / نتایج نشان داد که محلول سدیم کلرید در پتانسیل های 4 0- تاثیر معنی داری / 1- مگاپاسکال باعث توقف آنها گردید. محلول پلی اتیلن گلایکول با پتانسیل 4 / 1- و 6 / شد و در پتانسیل های 2 1- آن را / 1- مگاپاسکال جوانه زنی راکاهش داده و در پتانسیل 6 / 0- و 2 / روی جوانه زنی ریزوم ها نداشت ولی در پتانسیل های 8 متوقف نمود. محلول سدیم کلرید ، در قیاس با محلول پلی اتیلن گلایکول با پتانسیل مشابه، تاثیر بیشتری درکاهش و یا توقف جوانه زنی ریزوم های شیرین بیان داشت که این ممکن است به سمیت یون های کلر و سدیم نسبت داده شود. درآزمایش خشک شدگی، جوانه 22 درجه سانتی گراد - زنی ریزوم های نازک و قطور به ترتیب 66 و 48 ساعت پس از خشک شدگی در رطوبت نسبی 24 % در دمای 66 در برابر هوای معمولی تقریبا متوقف شد. در آزمایش خشک شدگی، جوانه زنی ریزوم های نازک و قطورکه به ترتیب پس از 66 و 48 ساعت منجر به 00 و 42 % کاهش وزن مخصوص آنها شده بود، متوقف گردید.}, keywords_fa = {}, url = {https://ijws.areeo.ac.ir/article_1355.html}, eprint = {https://ijws.areeo.ac.ir/article_1355_c618b9f3eb04a46089e6625412d7ea95.pdf} }