ارزیابی تحمل ارقام مختلف گندم نان، جو و یولاف زراعی به کاربرد علف‌کش تری‌فلورالین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد رشته شناسائی و مبارزه با علفهای هرز، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منلیع طبیعی دانشگاه تهران

2 استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منلیع طبیعی دانشگاه تهران

3 استادیار گروه مهندسی ژنتیک و تولید گیاهی، دانشگاه رازی کرمانشاه.

4 دانشیار، گروه مهندسی ژنتیک و تولید گیاهی، دانشگاه رازی کرمانشاه.

چکیده

به‌منظور بررسی تحمل ارقام مختلف گندم نان، جو و یولاف زراعی به کاربرد علف‌کش تری‌فلورالین، مطالعات گلخانه‌ای و مزرعه‌ای در سال‌های 1394 و 1395 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. در مطالعه گلخانه‌ای، تحمل 64 رقم گندم، 38 رقم یولاف زراعی و 12 رقم جو نسبت به کاربرد علف‌کش تری‌فلورالین با دوز مصرفی 5/2 لیتر در هکتار (ترفلان، امولسیون 48%) مورد بررسی قرار گرفت. صفات مورد اندازه‌گیری در بخش گلخانه‌ای شامل درصد سبز شدن و وزن خشک بوته‌ها بودند. در مطالعه مزرعه‌ای، تحمل دو رقم گندم نان (پیشتاز و پارسی)، جو (نصرت و ریحان) و 11 رقم یولاف زراعی (Ozark، UPF775456، Wallaroo، و ...) نسبت به کاربرد علف‌کش تری‌فلورالین با دوز مصرفی 5/2 لیتر در هکتار (از فرم تجاری) مورد بررسی قرار گرفت. انتخاب این ارقام براساس مطالعات گلخانه‌ای بود. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی (گلخانه‌ای) و طرح بلوک کامل تصادفی (مزرعه‌ای) در سه تکرار اجرا شد. صفات مورد اندازه‌گیری در شرایط مزرعه‌ای شامل عملکرد دانه، درصد سبزشدن و طول کلئوپتیل بودند. نتایج نشان داد که با استفاده از علف‌کش، عملکرد دانه و درصد سبز شدن یولاف زراعی علف‌کش بیشتر از جو و گندم نان افزایش یافت. طول کلئوپتیلارقام زراعی و یولاف وحشی با یکدیگر به‌طور معنی‌داری متفاوت بود. تفاوت در طول کلئوپتیل ارقام گندم، جو و یولاف زراعی با یولاف وحشی،امکان استفاده لایه‌ای از تری‌فلورالین را فراهم می‌کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of different cultivars of wheat, barley and oat crops tolerance to trifluralin

نویسندگان [English]

  • Saba Yazdanipoor 1
  • Hassan Alizadeh 2
  • Iraj Nosratti 3
  • Sohbat Bahraminejad 4
1 Agronomy and Plant Breeding Department, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
2 Agronomy and Plant Breeding Department, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
3 Genetic Engineering and Plant Production Department, University of Razi., Kermanshah
4 Genetic Engineering and Plant Production Department, University of Razi., Kermanshah
چکیده [English]

To evaluate the effectiveness of trifluralin tolerance in different varieties of wheat, barley and oats crops, greenhouse and field experiments were conducted in the College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran, in 2015 and 2016. In greenhouse study, 64, 12, and 38 varieties of wheat, barley and oats were tested, respectively. In the field study, 11 oat varieties (Ugf775456, Wallaroo, Ozark and ...), two barley (Nosrat and Ryhan) and two wheat (Psrsi and Pishtaz) varieties were examined. In both studies, 2.5 liters of trifluralin per hectare (commercial form) was used. A factorial experiment in a randomized complete block design and a randomized complete block design with three replications were used in greenhouse and field experiments, respectively. In the greenhouse study, germination percentage and dry weight and in the field study, grain yield, emergence percentage and length of coleoptiles were recorded. The use of herbicide increased seed yield and germination percentage of oat crop higher than barley and wheat. Coleoptiles length of crops and wild oat was significantly different. The difference of coleoptile length of wheat, barley and oat crop allow the use of trifluralin as layers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Coleoptiles
  • Nosrat
  • Pishtaz
  • Parsy
  • Rihan
Ashton F.M. and Crafts A.S. 1981. Mode of Action of Herbicides. 2nd ed. 201-23. John Wiley and Sons, New York.
Banakashani, F., Zand E. and Alizade, H. 2007. Wild oat (Avena ludoviciana) biotypes resistance to the clodinafoppropargyl herbicide. Appl. Entomol. Phytopathol. 74:127-149.
Barrentine, W.L. and Warren, C.F. 1971. Differential phytotoxicity of trifluralin and nitralin. Weed Sci. 19: 3l-37.
Billett, D. and Ashford, R. 1978. Differences in the phytotoxic response of wild oats (Avenafatua) to triallate and trifluralin. Weed Sci. 26:273-276.
Eagle, D.J. 1983. An agronomic view of environmental effects on the performance of soil-applied herbicides. Asp. Appl. Biol. 4: 389-94.
Friesen, H.A. and Bowren, K.E. 1972. Factors affecting the control of wild oats in rapeseed with trifluralin. Canadian J. Plant Sci. 53(1): 199-205.
Hollist, R.I. and Foy, C.L. 1971. Trifluralin interactions with soil constituents. Weed Sci. 19: 11-6.
Jan, P. 1980. Varietal sensitivity of cereals to herbicides: testing methods in France. 15th British Weed Contorl Conference, British Crop Protection Conference-Weed, Brighton, UK, 17–20 November.
Kazzazi, M., Bandani, A.R. and Hosseinkhani S. 2005. Biochemical characterization of α-amylase of the Sunn pest, Eurgaster intergriceps. Entomol sci. 8: 371-377.
Koocheki, A. and Khajeh-Hosseini, M. 2008. Modern Agronomy. Jahade-e-Daneshghahi Mashhad Press. 200 Pp. (In Persian).
Lemerle, D., Leys, A.R., Hinkley, R.B., Fisher, J.A. and Cullis, B. 1985. Tolerances of wheat cultivars to post-emergence wild oat herbicides. Australian J. Exp. Agric. 25: 677-82.
Lupton, F.G.H. 1980. The plant breeders' reactions to herbicide tolerance in cereals. British Crop Prot. Con. 3: 873-5.
Miller, S.D. and Nalewaja, J.D. 1982. Wheat cultivar response to several herbicides. North Central Weed Control Conference Research Report. 39- 96.
Rahman, A. and Ashford, R. 1970. Selective action of trifluralin for control of green foxtail in wheat. Weed Sci. l8: 754-759.
Standifer, L.C., J.R., Sloane L.W., and Wright M.E. 1965. The effects of repeated trifluralin applications on growth of cotton plants. Proceeding of Society of Weed Conference. 18:92-93. 16.