ارزیابی حساسیت پیاز خوراکی (Allium cepa L.) به باقیمانده خاکی علف‏کش سولفوسولفورون در زنجان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 هات علمی

2 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران

3 دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

10.22034/ijws.2025.368371.1482

چکیده

پایداری علف‏کش‌های سولفونیل‌اوره در خاک ممکن است به گیاهان بعدی در تناوب خسارت وارد نماید. بدین منظور پژوهشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار برای بررسی اثر باقی‌مانده سولفوسولفورون بر رشد و عملکرد پیاز در سال زراعی 98-1397 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. فاکتورها شامل دُز‌ سولفوسولفورون (صفر، 25، 50، 75، 100، 125 و 150 گرم در هکتار) و تداخل علف‌هرز (وجین و عدم وجین) بودند. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش دُز به مقادیر بالاتر از 75 گرم در هکتار، وزن خشک علف‌های‌هرز به شدت کاهش یافت به‌طوریکه در دُز 150 گرم در هکتار، این کاهش به 43 درصد در مقایسه با شاهد رسید. تعداد برگ و وزن خشک اندام هوایی پیاز به ترتیب در دُزهای 25 و 75 گرم در هکتار یا بیشتر، در هر دو شرایط وجین و عدم وجین به میزان قابل توجهی نسبت به گیاهان بدون تیمار کاهش یافت. در مقایسه با گیاهان بدون کاربرد تیمار در دُز 150 گرم در هکتار، عملکرد سوخ پیاز 87 درصد کاهش یافت. با توجه به اینکه این علف‏کش در دُزهای پایین نیز در کنترل علف‌های‌هرز مؤثر بوده، می‌توان از دُزهای 25 و 50 گرم در هکتار در گیاهانی مانند گوجه فرنگی در اواسط تابستان استفاده کرد به‌طوری که هم باعث کنترل علف‌هرز شود و هم باقیمانده آن تا زمان کشت پیاز از بین رفته و محدودیتی برای کاشت این گیاه ایجاد ننماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the sensitivity of edible onion (Allium cepa L.) to sulfosulfuron soil residue in Zanjan

نویسندگان [English]

  • bahram Javid 2
  • Marjan Diyanat 3
1
2 Department of Plant Production & Genetics, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran
3 Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Sulfonylurea herbicides' soil persistence can harm subsequent crops in rotation. A factorial experiment (randomized complete block design, three replications) studied sulfosulfuron's soil residual effects on onion growth and yield during the 2019 growing season at the Research Farm of University of Zanjan. Treatments comprised sulfosulfuron doses (0, 25, 50, 75, 100, 125, and 150 g ha⁻¹) and weeding (weeded/unweeded). Measured parameters included weed density and dry weight, crop plant height, density, leaf count, stem fresh/ dry weight, and onion total yield. Results showed weed dry weight decreased sharply at doses >75 g ha⁻¹, with a 43% reduction at 150 g ha⁻¹. Onion leaf count and stem dry weight declined significantly at ≥25 g ha⁻¹ under both weeding regimes, while tuber yield decreased 87% at 150 g ha⁻¹ versus control. Since low doses (25–50 g ha⁻¹) effectively suppress weeds, their application of lower dosages in summer crops like tomato could balance weed control and minimize residual impacts on subsequent onion cultivation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sulfosulfuron
  • Yield
  • Weeding
  • Weed dry weight
دوره 20، شماره 2
دو فصلنامه دانش علفهای هرز در هماهنگی با سال میلادی منتشر می شود -شماره دو از 1 دی 1403 لغایت 3۱ خرداد 1404
دی 1403
صفحه 53-69
  • تاریخ دریافت: 01 بهمن 1403
  • تاریخ بازنگری: 14 اردیبهشت 1404
  • تاریخ پذیرش: 05 مرداد 1404
  • تاریخ اولین انتشار: 05 مرداد 1404
  • تاریخ انتشار: 01 دی 1403