نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته رشته بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 هیات علمی دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 گروه شیمی دانشکده علوم دانشگاه پیام نور
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
In order to investigate the effect of compound and herbicidal activity of yarrow (Achillea wilhelmsii C. Koch) essential oil on barnyard grass (Echinochloa crus-galli (L.) Beauv) and common lambsquarter (Chenopodium album L.) germination, two factorial experiments were conducted in a randomized design with four replications at laboratory of Islamic Azad University in 2020. Experimental factors were the type of essential oil at two levels (ordinary and nano) and concentration at six levels (0, 100, 200, 400, 800 and 1000 µlL-1). essential oil analysis led to the identification of 49 compounds and Among them, camphor (21.1%), 1,8-cineole (19.3%), myrtenol (8.4%), carvacrol (8.3%) and borneol (6.1%) were the main compounds. Scanning electron microscopy images showed that the particles were 1 and 100 nm in size. There was no significant difference between germination percentages of barnyard grass at the 100 µlL-1 concentration of two types of essential oil. However, with increasing the concentration, this difference became significant, so that in 400 µlL-1 concentration, the germination percentage of barnyard grass treated with ordinary and nano essential oils reached 30.12 and 10.02%, respectively. Nano essential oil at 1000 at µlL-1 concentration inhibited barnyard grass seeds germination completely. Common lambsquarter germination was 36.12% and 13.02% at 400 µlL-1 of nano and ordinary essential oils and germination was completely prevented by 800 µlL-1 nano essential oil. Common lambsquarter was more sensitive to yarrow essential oil in comparison to barnyard grass. Therefore, the application of 800 and 1000 µlL-1 of yarrow nano essential is recommended to prevent the germination of common lambsquarter and barnyard grass seeds, respectively.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
وجود اینکه علفهایهرز با تنها یک درصد گیاهان جهان را تشکیل میدهند، اما بهطور متوسط باعث 35 درصد خسارت اقتصادی میشوند
(Kambouzia & Novin, 2012). اصلیترین راهکار مدیریت علفهایهرز، کنترل شیمیایی توسط علفکشها میباشد. در طی 50 سال، گذشته تولیدات زراعی به شدت به علفکشها و آفتکشهای مصنوعی وابسته شدهاند (Ohno et al., 2008; Musavi & Musavinik, 2013). استفاده نادرست و مکرر از سموم، نهتنها کیفیت آب و خاک را تحت تأثیر قرار میدهند و باعث افزایش باقیمانده این ترکیبات بیش از حداکثر سطوح مجاز در زیستبومها میشوند، بلکه تهدیدی جدی برای موجودات زنده غیر هدف و محیط زیست به شمار میرود
(Guan et al., 2010; Tang et al., 2012). مصرف مداوم و بیرویه علفکشها، ضمن آلودگی محیطزیست، مشکل مقاومت علفهایهرز به علفکشها را به دنبال دارند؛ از این رو، ضرورت جایگزینی روشها و یا ترکیبات دیگر احساس میشود (Dayan et al., 2009; Jalili, 2010). نگرانیهای اکولوژیک و زیستمحیطی که با مصرف علفکشهای شیمیایی بهوجود آمده است، منجر به افزایش توجه به کشاورزی ارگانیک شده است و همچنین به دلیل عدم استفاده از علفکشهای شیمیایی در نظامهای ارگانیک، معرفی علفکشهای زیستی جهت کنترل علفهایهرز میتواند توسعه بیشتر نظامهای ارگانیک را امکانپذیر کند (Seyyedi et al., 2015).
تلاش دانشمندان علوم مختلف این است که از دگرآسیبی (آللوپاتی) بهعنوان ابزاری برای مدیریت علفهایهرز در اکوسیستم زراعی بهره برند. گیاهان دارای خاصیت آللوپاتی از طریق تولید و ترشح متابولیتهایی که به محیط اطراف خود انتشار میدهند، تأثیر منفی بر جوانهزنی و رشد علفهایهرز دارند و از این طریق، رشد و تراکم آنها را محدود میکنند (Asgarpour et al., 2015). آللوپاتی زمینهای را برای کشاورزی پایدار فراهم کرده است و پیشبینی میشود که در آینده، کنترل علفهایهرز با استفاده از علفکشها به حداقل برسد (Farooq et al., 2011).
متابولیتهای ثانویه گیاهی، پتانسیل آلی برای ایجاد فرمولاسیون جدید علفکشها بر اساس ترکیبات طبیعی دارند و یا به عنوان یک راهنما برای شناسایی اجزای فعال برای به دست آوردن علفکشهای طبیعی بهکار میروند (Verdeguer et al., 2011). تعدای از محققان پیشتر بر امکان استفاده از اسانسهای استخراج شده از گیاهان معطر برای کنترل علفهای هرز تاکید کردهاند (Campiglia et al., 2007). متابولیتهای ثانویه گیاهی به عنوان ترکیبات دگرآسیب، تنها بر یک عمل فیزیولوژیکی موثر نیستند و بر اعمال متعددی از جمله جوانهزنی بذر، جذب مواد غذایی، تقسیم سلولی، طویل شدن سلول، نفوذپذیری غشاء، جذب یون و فعالیت آنتیاکسیدانی اثرگذارند (Mutlu & Atici, 2009; Bais et al., 2003). فعالیت علفکشی اسانسها به عنوان ترکیبات طبیعی، به دلیل ترکیبات آللوشیمیایی آنهاست ((Mutlu et al., 2010; Mahdavikia & Saharkhiz, 2015; Sadgrove & Jones, 2015. اثرات آللوپاتیکی اسانسهای گیاهی شامل 1، 8-سینئول و کارواکرول (Almeida Barbosa et al., 2007)، کامفور(Young & Bush, 2009)، ترپینن و لیمونن (Hegazy & Farrage, 2007)، کاریوفیلن (Wang et al., 2009) ،آلفاپینن (Mancini et al,. 2009)، بتاپینن وکامفن (Nishida et al., 2005)، کومارین (Zeng et al., 2007)، بتاکاریوفیلن (Wang et al., 2009)، وانیلین (Nasr Isfahan & Shariati, 2007) و ژرانیول (Almeida Barbosa et al., 2007) قبلاً گزارش شده است. دیفئو و همکاران) (De Feo et al., 2002 فعالیت علفکشی 10 ترکیب از اسانس
Ruta graveolens را بررسی کردند و نتیجه گرفتند که عمدتاً از جوانهزنی و طویل شدن ریشهچه تربچه در نور و تاریکی جلوگیری میکند. دیمارتینو و همکاران (De Martino et al., 2010) فعالیت علفکشی 27 مونوترپن را روی تربچه
(Raphanus sativus) و شاهی (Lipidium sativum) نشان دادند. مزیت استفاده از اسانسها در کشاورزی ارگانیک و پایدار، تجزیه سریع آنها در محیط زیست است (Campiglia et al., 2007).
بومادران از خانواده Asteracea است که در ایران، 19 گونه (هفت گونة انحصاری) از این گیاه دارویی بهطور خودرو یافت میشوند. یکی از این گونهها،Achillea wilhelmsii C. Koch. ، گیاهی نسبتاً کوچک و علفی با ارتفاع 10 تا 35 سانتیمتر با ساقة منشعب است .(Ghahreman, 1979-1992; Azadbakht et al., 2003) ترکیبات اصلی اسانس بومادران، 8،1 -سینئول، کامفور، بورﻧﺋﻮل، پینن، آرتمیسیا کتون، سانتولینا الکل، فارنزان، کاریوفیلن، کوببن، جرماکرن دی، اودسمول، آلفا - بیسابولول و اکسیدهای آنها، گاما- گورجونن، گاما - مورولن و کامازولن هستند (Nemeth & Bernath, 2008). شرفزاده (Sharafzadeh, 2013) ترکیبات اصلی اسانس بومادران را استات سابینیل 4/24 درصد، سابینول 5/21 درصد، چری سانتینیل استات 2/15 درصد، لینالول 2/8 درصد و سینئول 3/3 درصد گزارش کرد. دهقان و علمی (Dehgan & Elmi, 2014) اصلیترین ترکیبات اسانس گل بومادران را کارواکرول (2/29درصد)، لینالول (3/10 درصد)، بورﻧﺋﻮل (04/5 درصد)، E – نرولیدول (4/8 درصد) و 8،1 -سینئول گزارش کردند.
در سالهای اخیر، استفاده از مواد نانو ترکیب، مورد توجه فراوان پژوهشگران رشتههای مختلف از جمله کشاورزی بوده است (Haghighi et al., 2012). حضرتی و همکاران (Hazrati et al., 2017) در بررسی نانوامولسیون اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) بر جوانهزنی و ویژگیهای فیزیولوژیکی دو علفهرز سلمهتره و تاج خروس ریشه قرمز بیان کردند که شاخصهای جوانهزنی و رشد دانهرست در پاسخ به غلظتهای مختلف نانو اسانس مرزه کاهش یافتند و بیشترین بازدارندگی در غلظت 800 میکرولیتر در لیتر نانوامولسیون اسانس مشاهده شد. والد و همکاران (Waleed et al., 2016) در بررسی ماکروامولسیون و نانوامولسیون اسانس Thymus capitatus و Majorana hortensis روی علفهایهرز پیچک (Convolvulus arvensis) و ارزن وحشی (Setaria viridis) اظهار کردند که اسانس ماکرو و نانو M. hortensis اثر بازدارندگی بیشتری روی پیچک داشت و اسانس نانو اثرات علفکشی بیشتری به صورت پسرویشی در مرحله پنج تا هف برگی نسبت به دیگر فرمولاسیون بر پیچک در شرایط گلخانهای داشت. اهداف این تحقیق، تهیه اسانس نانو بومادران و بررسی ویژگیهای ذرات نانو و همچنین مقایسه اثرات اسانس نانو شده و معمولی بومادران روی مؤلفههای جوانهزنی دو علفهرز مهم محصولات زراعی تابستانه، سوروف و سلمه تره بود.
مواد و روشها
مواد گیاهی
گیاهان گلدار بومادران(Achillea wilhelmsii C. Koch) از منطقه ملارد در فاصله 22 کیلومتری شهر تهران با طــول جغرافیایی 37 درجـه و 50 دقیقـه شرقی و عرض جغرافیایی 30 درجه و 34 دقیقه شـمالی و ارتفاع1152متر از سطح دریا در تابستان جمعآوری شدند و در هرباریوم دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد علوم تحقیقات مورد شناسایی قرار گرفتند و پس از حذف مواد زائد و شستوشو با آب در دمای اتاق و شرایط سایه به مدت 72 ساعت خشک شدشدند. نمونهها با آسیاب برقی پودر شدشدند و 100گرم از آنها به یک بالن یک لیتری منتقل شدشد. پس از اضافه نمودن 500 میلیلیتر آب مقطر، استخراج اسانس به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر[1] به مدت چهار ساعت انجام شد. پس از آن به کمک سدیم سولفات خشک، آبگیری به عمل آمد و اسانس خالص به بهدست آمده برای سایر مراحل در دمای چهار درجه سانتیگراد نگهداری شد (Hazrati et al., 2017). برای تفکیک و شناسایی ترکیبات موجود در اسانس بومادران، از دستگاه گازکروماتوگراف[2] و گاز کروماتوگراف متصل به طیفنگار جرمی[3]مدلSaturn 2200 ساخت کارخانه Varian کشور هلند استفاده شد. شناسایی اجزای اسانس با استفاده از بانک اطلاعات جرمی، زمان بازداری، محاسبه اندیس کواتس، مطالعه طیفهای جرمی هر یک از اجزای اسانسها و مقایسه آنها با طیفهای مرجع انجام شد (Adams, 2007).
تولید نانو ذرات
اسانس بهدست آمده از گیاه بومادران با استفاده از روش کمانرژی، نانوکپسولیت[4] شد. ابتدا دو درصد از اسانس و دو درصد توین 80 ، به مدت 20 دقیقه با دور rpm2400 هموژنایز[5] شدند و به تدریج 96 درصد آب مقطر با اسانس و توین 80 مخلوط شد و ماده حاصله برای 30 دقیقه در دور rpm3000 هموژنایز شد و برای پنج دقیقه درون دستگاه التراسونیک قرار گرفت. سپس نمونه در ظرفی درب بسته به دور از نور مستقیم و در دمای اتاق نگهداری شد (Hazrati et al. 2017). اندازه ذرات با استفاده از دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی[6] (SEM) مدل PROX ساخت شرکت Phenom هلند واقع در دانشکده تربیت مدرس تعیین شد. جهت اندازهگیری پتانسیل زتا از دستگاه زتا سایزر[7] مدل ZEN3600 ساخت شرکت Malvern واقع در دانشکده داروسازی دانشگاه تهران استفاده شد. بر طبق استاندارد تعریف شده برای آن، اگر پتانسیل زتا در طیف 30+ تا 30- باشد، سوسپانسیون پایدار است. اگر همه ذرات داخل سوسپانسیون دارای بار منفی و یا مثبت باشند، ذرات تمایل به دفع یکدیگر دارند و تمایل به هم انباشتگی از خود نشان نمیدهند. تمایل ذرات هم بار به دفع یکدیگر، رابطه مستقیمی با پتانسیل زتا دارد. بهطورکلی، مرز پایداری و ناپایداری سوسپانسیون را میتوان بر حسب پتانسیل زتا تعیین نمود (Schaffazick et al., 2003; Mohanraj & Chen, 2006).
بررسی اثر اسانس بر مولفههای جوانهزنی
بهمنظور بررسی تاثیر اسانس بومادران
(Achillea wilhelmsii C. Koch) بر مولفههای جوانهزنی علفهایهرز تابستانه مهم سوروف(Echinochloa crus-galli (L.) Beauv) و سلمهتره (Chenopodium album L.)، دو آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در سال 1399 انجام شد. فاکتور اول، اسانس بومادران در دو سطح معمولی و نانو شده و فاکتور دوم، غلظت اسانس در شش سطح (صفر، 100، 200، 400، 800 و 1000 میکرولیتر در لیتر) بودند. برای شکستن خواب بذر سوروف، از جداسازی پوسته (Shi et al., 1987) و برای سلمهتره از پنج هفته تیمار سرمادهی مرطوب
(Tang et al., 2008) استفاده شد. ابتدا بذرها در محلول دو درصد هیپوکلریت سدیم به مدت 10 دقیقه قرار گرفتند و سپس با آب مقطر به دفعات شسته شدند. بذرهای علفهایهرز مورد بررسی به پتری دیشهای یک بار مصرف استریل که کف آنها کاغذ صافی واتمن شماره یک [8] بود منتقل شدند. در داخل پتری دیشهای با قطر نه سانتیمتر، 25 عدد بذر با فواصل مناسب قرار داده شد. پس از تیمار با غلظتهای مختلف اسانس بومادران، پتریدیشها به دستگاه ژرمیناتور با دمای متناوب 30 و 15 درجه سانتیگراد (با 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی و رطوبت نسبی 65 درصد) انتقال داده شدند
(Nazari et al., 2017). برای پیشگیری از تبخیر شدن اسانس، هر پتریدیش با پارافیلم پوشیده شد. شمارش بذرهای جوانه زده پس از گذشت 24 ساعت از شروع آزمایش و هر روز انجام شد، تا زمانیکه تعداد تجمعی بذرهای جوانهزده به یک حد ثابت برسند. مبنای جوانهزنی بذرها، خروج ریشهچه از پوسته بذر به طول دو میلیمتر و دیدن آن با چشم غیر مسلح بود (Jeffrey et al., 1987). برای محاسبه درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی از معادلههای 1 و 2 استفاده شد (Alam et al., 2014).
GP=100×( ) معادله (1)
GR= معادله (2)
که در آنها، GP: درصد جوانه زنی، Ni: تعداد بذر جوانهزده در روز iام، S: تعداد کل بذرهای مورد استفاده، GR: سرعت جوانهزنی بر حسب تعداد بذر در روز، Ni: تعداد بذر جوانه زده در هر روز و Ti: تعداد روز از شروع آزمایش تا شمارش iام بود. صفات طول ریشهچه و ساقهچه و وزن خشک دانه رست نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
پس از بررسی نرمال بودن توزیع دادهها با استفاده از نرمافزار MINITAB و روش اندرسون-دارلینگ، تجزیه واریانس با استفاده از نرم افزار SAS ver. 9.1 و مقایسه بین تیمارها با آزمونLSD حفاظت شده در سطح احتمال پنج درصد انجام شد.
نتایج و بحث
ترکیبات تشکیل دهنده اسانس
نتایج حاصل از ایتحقیق منجربه شناسایی 49 ترکیب در اسانس گیاه شد که 37 ترکیب عمده آن در جدول 1 آورده شده است. از بین این ترکیبات، کامفور[9] (1/21 درصد)، 8،1-سینئول[10] (3/19درصد)، میرتنول[11] (4/8 درصد)، کارواکرول[12] (3/8 درصد) و بورنئول[13] (1/6 درصد) ترکیبات عمده موجود در اسانس بومادران را تشکیل میدادند. شهرکی و راونده (Shahraki & Ravandeh, 2012) نیز در بررسی اسانس گل بومادران از استان خوزستان 61 ترکیب شناسایی کردند که ترکیبات اصلی آن شامل کامفور (99/27 درصد)، سابینیل استات[14] (56/6 درصد)، ترپینن-4- ال[15] (43/6 درصد)، کامفن[16] (43/6 درصد) و آلفا-پینن[17] (47/5 درصد) بودند. در پژوهشی که اشرفیپور و همکاران (Afshari Pour et al., 1996) در کرمان انجام دادند، نه ترکیب کاریوفیلین اکسید[18] (5/12 درصد)، کامفور (9 درصد)، بورﻧﺋﻮل (1/6 درصد)، لینالول[19] (5/5 درصد)، 1، 8- ﺳﻳﻨﺋﻮﻝ (6/3 درصد)، کرنیلانتیلین استات [20] (7/2 درصد) و کارواکرول (2 درصد) ترکیبات اصلی اسانس بودند. محمدی (2012 Mohammadi,) در اسانس قسمتهای هوایی این گیاه، 58 ترکیب (67/96 درصد) شناسایی کرد. ترکیبات اصلی اسانس شامل گراندیزول[21] (09/13 درصد)، نکرودل (57/10 درصد)، 1، 8-سینئول (47/8 درصد)، توجون[22] (24/8 درصد)، متیل-1-وینیل-2- ایزوپروپیل سیکلوبوتان -1 (00/8 درصد)، برمواستیل کلراید[23] (04/6 درصد)، سابینن[24] (70/5 درصد)، لینالول (59/4 درصد) و آلفا-ترپینئول[25] (34/4 درصد) بود. جاویدنیا و همکاران (Javidnia et al., 2004) 57 ترکیب را در اسانس بومادران استان فارس گزارش کردند که کارواکرول (1/25 درصد)، لینالول (0/11 درصد)، 1، 8-سینئول (3/10 درصد)، نرولیدول[26] (0/9 درصد) و بورنئول (4/6 درصد) ترکیبات اصلی بودند. نژادهابیلواش و همکاران (Nejadhabibvash et al., 2017) در اسانس این گیاه، کامفور و کامفن، 1، 8-سینئول، بورنئول، 6 دی متیل (میرتانول) آلفا- لینالول، اسیمنول[27]، کامفور، بورنئول و میرتانول شناسایی کردند. این تفاوتها میتواند به دلیل تفاوت در منشاء جغرافیای گیاهان مورد بررسی باشد.
بررسی نانو ذرات
تصاویر بهدست آمده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که ذرات، نسبتاً کروی و اندازه آنها بین یک تا 100 نانومتر بود (شکل 1). پتانسیل زتا اسانس نانو شده، 8/13- میلیولت بود که نشاندهنده پایداری ذرات بود (شکل 2) .
سوروف
خلاصه نتایج مربوط به تجزیه واریانس عوامل مورد بررسی بر خصوصیات جوانهزنی سوروف در جدول 2 آمده است. اثرات نوع و غلظت اسانس و اثر متقابل آنها بر تمام صفات مورد بررسی به غیر از سرعت جوانهزنی معنیدار بود و تنها اثر ساده غلظت اسانس در سطح یک درصد بر سرعت جوانهزنی معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگین اثر متقابل نوع اسانس در غلظت اسانس بر صفات مورد بررسی سوروف در جدول 3 آمده است. هر دو نوع اسانس، مولفههای جوانهزنی سوروف را کاهش دادند. یافتههای اینت تحقیق در تایید مطالعات قبلی است که اثرات سمی اسانسها را نشان دادند (Scrivanti et al., 2003; Singh et al., 2009; Mutlu et al., 2010; Arora et al., 2015). در هر دو نوع اسانس، با افزایش غلظت، صفات مورد بررسی کاهش یافتند.
جدول1- درصد ترکیبات تشکیل دهنده اسانس بومادران
Table 1. Percentage composition of the essential oils of yarrow
No |
Compound |
IR |
% |
|
|
|
|||
1 |
α-Thujene |
935 |
0.8 |
|
2 |
α-Pinene |
940 |
8.1 |
|
3 |
Camphor |
954 |
21.1 |
|
4 |
Sabinene |
981 |
1.6 |
|
5 |
β-Pinene |
986 |
1.5 |
|
6 |
Myrcene |
998 |
1.7 |
|
7 |
δ-3-Carene |
1011 |
0.5 |
|
8 |
α-Terpinene |
1024 |
0.2 |
|
9 |
p-Cymene |
1034 |
0.8 |
|
10 |
1,8-Cineole |
1041 |
19.3 |
|
11 |
(Z)-β-Ocimene |
1046 |
7.1 |
|
12 |
(E)-β-Ocimene |
1056 |
2.5 |
|
13 |
γ-Terpinene |
1066 |
1.3 |
|
14 |
trans-Sabinene-hydrate |
1075 |
1.8 |
|
15 |
Borneol |
1088 |
6.1 |
|
16 |
Tepinolene |
1095 |
0.3 |
|
17 |
Linalool |
1107 |
0.4 |
|
18 |
trans-Pinocarveole |
1129 |
0.7 |
|
19 |
cis-p-menth-2-en-1-ol |
1131 |
0.2 |
|
20 |
Carvacrol |
1134 |
8.3 |
|
21 |
Allo-ocimene |
1137 |
0.2 |
|
22 |
trans-Sabinole |
1149 |
2.2 |
|
23 |
Pinovarvone |
1172 |
0.2 |
|
24 |
Myrtenal |
1175 |
8.4 |
|
25 |
δ-Terpineole |
1177 |
0.5 |
|
26 |
Myrtenol |
1184 |
2.1 |
|
27 |
Terpinen-4-ol |
1187 |
1.8 |
|
28 |
Cryptone |
1196 |
0.2 |
|
29 |
α-Terpineole |
1200 |
2.9 |
|
30 |
Myrthanol |
1207 |
0.5 |
|
31 |
4aα,7α,7aα-Nepetalactone |
1422 |
0.8 |
|
32 |
β-caryophyllene |
1434 |
3.1 |
|
33 |
Germacrene D |
1496 |
2.2 |
|
34 |
Bicyclogermacrene |
1512 |
0.3 |
|
35 |
4aβ,7α,7aα-Nepetalactone |
1575 |
2.1 |
|
36 |
β-caryophyllene oxide |
1585 |
0.1 |
|
37 |
spathulenole |
1595 |
0.1 |
|
Retention Indices (The retention indices were determined on CPSil5CB column)
|
|
شکل 1- تصویر میکروسکوپ الکترونی روبشی از تشکیل ذرات نانو
Figure 1. Spherical particle formation images by SEM microscope
شکل 2- پتانسیل زتای نانو ذره اسانس بومادران
Figure 2. Zeta potential of nano particle of yarrow oil
جدول 2- میانگین مربعات حاصل از تجزیه واریانس درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و وزن خشک دانهرست سوروف
Table 2. Mean squares of variance analysis of germination percentage and rate, root and shoot lengths and seedling dry weight of barnyard grass
S.O.V |
Degree of freedom |
|
Mean squares |
|
|
|
Germination percentage |
Germination rate |
Radicle length |
Shoot length |
Seedling dry weight |
||
Type of oil |
1 |
**914.45 |
0.454 n.s |
** 55.38 |
**32.41 |
**0.438 |
Oil concentration |
5 |
**5853.65 |
**25.81 |
**358.60 |
**217.83 |
**3.45 |
Type of oil × oil concentration |
5 |
**146.82 |
0.236 n.s |
**9.70 |
**5.42 |
**0.079 |
Error |
36 |
23.65 |
0.248 |
1.52 |
0.85 |
0.017 |
C.V |
- |
15.36 |
20.51 |
16.93 |
14.70 |
19.79 |
*، ** و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد و عدم تفاوت معنیدار.
*, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant respectively
در صفت درصد جوانهزنی، تفاوت معنیداری بین غلظتهای 100 میکرولیتر در لیتر دو نوع اسانس وجود نداشت، اما با افزایش غلظت، این تفاوت معنیدار شد، بهگونهای که در غلظت 400 میکرولیتر در لیتر، درصد جوانهزنی سوروف تیمار شده با اسانس معمولی و نانو بهترتیب به 12/30 و 02/10 درصد رسید که تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند. در غلظت 1000 میکرولیتر در لیتر اسانس نانو بومادران، بهطور کامل از جوانهزنی بذر سوروف جلوگیری شد. با افزایش غلظت هر دو نوع اسانس از صفر به 400 میکرولیتر در لیتر، طول ریشهچه سوروف تیمار شده با اسانس معمولی و نانو از 022/17 میلیمتر بهترتیب به 724/6 و 568/1 میلیمتر رسید (بهترتیب 49/60 و 78/90 درصد کاهش). کامفور و 8،1- سینئول یکی از ترکیبات اصلی شناسایی شده در اسانس بومادران مورد مطالعه بود. در تایید نتایج این تحقیق، زانینو و زیگادلو (Zunino & Zygadlo, 2004) در بررسی اثرات موترپنهای 8،1- سینئول، کامفور و منتول بر ذرت گزارش کردند که این سه ترکیب بهترتیب در غلظت های 7/21 ،2 و4/7 میلیگرم در لیتر، باعث 80 درصد بازدارندگی رشد ریشه میشوند. مکانیزم عمل این ترکیبات، جلوگیری از طویل شدن سلول و سنتزDNA در مریستم انتهایی ریشه است (Nishida et al., 2005). در طول ساقهچه نیز روند مشابهی مشاهده شد و با افزایش غلظت اسانس، درصد کاهش طول ساقهچه سوروف افزایش یافت، اما اسانس نانو توانست با شیب بیشتری طول ساقهچه سوروف را کاهش دهد (جدول 3). علت افزایش تأثیر نانوامولسیون عصاره گیاهان، افزایش سطح جذب به واسطه وجود ذرات با قطر نانومتر است و به این ترتیب، جذب و اثربخشی ترکیبات دگرآسیب افزایش مییابد (Abd El Azim & Balah, 2016). وزن خشک دانه رست سوروف با تیمار با اسانس بومادران کاهش یافت. رشد گیاه در حضور ترکیبات دگرآسیب شیمیایی با توقف تقسیم میتوز در سلولهای مریستمی ریشهچه و ساقهچه کاهش مییابد (Bertin et al., 2003). با کاربرد 400 میکرولیتر در لیتر اسانس معمولی و نانو بومادران، وزن خشک دانهرست بهترتیب به 517/0 (91/68 % کاهش) و 114/0 (19/93 % کاهش) میلیگرم رسید که البته تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند (جدول 3).
جدول 3- اثرات نوع اسانس و غلظتهای مختلف آن بر صفات درصد جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و وزن خشک دانه رست سوروف
Table 3. Effects of essential oil type and concentration on germination percentage, shoot and radicle lengths and seedling dry weight of barnyard grass
Type of essential oil |
Concentration (µl L-1) |
Trait |
|||
Germination percentage
|
Radicle length (mm) |
Shoot length (mm)
|
Seedling dry weight (mg) |
||
Essential oil
|
0 |
70.29 a |
17.022 a |
13.639 a |
1.661 a |
100 |
55.31 b |
13.182 b |
10.814 b |
1.235 b |
|
200 |
45.29 c |
10.612 c |
8.922 c |
0.949 c |
|
400 |
30.12 d |
6.724 d |
6.061 d |
0.517 d |
|
800 |
14.55 f |
2.731 f |
3.123 e |
0.188 e |
|
1000 |
5.61 g |
0.020 g |
0.030 f |
0.002 g |
|
Nano-Essential oil
|
0 |
70.29 a |
17.022 a |
13.639 a |
1.661 a |
100 |
51.93 b |
9.317 c |
10.176 b |
1.139 b |
|
200 |
29.10 e |
3.461 e |
5.868 d |
0.488 d |
|
400 |
10.02 f |
1.568 f |
2.267 e |
0.114 f |
|
800 |
2.46 g |
0.130 g |
0.747 f |
0.006 g |
|
1000 |
0 h |
0 g |
0 f |
0 g |
|
LSD |
5.35 |
1.35 |
1.01 |
0.42 |
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون، اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد و بر اساس آزمون LSD حفاظت شده ندارند.
Means with the same letter in the same column are not significantly different based on LSD at 5% of probability level.
در صفت سرعت جوانهزنی، تنها اثر غلظت اسانس معنیدار بود و اختلاف معنیداری بین دو نوع اسانس مشاهده نشد. جدول 4 مقایسه میانگین سرعت جوانهزنی سوروف را تحت تاثیر غلظتهای اسانس نشان میدهد. بر اساس این جدول، تفاوت معنیداری بین غلظتهای مورد بررسی وجود داشت و با افزایش غلظت، سرعت جوانهزنی کاهش یافت. در غلظت 800 میکرولیتر در لیتر، سرعت جوانهزنی سوروف از 99/4 به 14/1 ( 15/77 %کاهش) کاهش یافت (جدول 4). این نتایج در توافق با مطالعات قبلی است که نشان دادند که اسانسها و مونوترپنها، اثرات علفکشی زیادی دارند (Singh et al., 2009, 2006 a,b).
جدول 4- اثر غلظت اسانس بر سرعت جوانهزنی سوروف
Table 4. Effect of essential oil concentration on germination rate of barnyard grass
Germination Rate |
Oil concentration (µl L-1) |
4.99 a |
0 |
3.71 b |
100 |
2.77 c |
200 |
1.95 d |
400 |
1.14 e |
800 |
0 f |
1000 |
0.68 |
LSD |
میانگینهای دارای حروف مشترک، اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد و بر اساس آزمون LSD حفاظت شده ندارند.
Means with the same letter are not significantly different based on LSD at 5% of probability level.
سلمه تره
جدول 5 نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی سلمه تره را نشان میدهد. اثرات نوع اسانس و غلظت آن و اثرات متقابل آنها برکلیه صفات مورد بررسی سلمهتره در سطح احتمال یک درصد معنیدار بودند (جدول 5).
جدول 5- اثرات نوع و غلظتهای مختلف اسانس بر صفات درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک دانه رست سلمه تره
Table 5. Effects of essential oil type and concentration on germination percentage, shoot and radicle lengths and seedling dry weight of lambsquarter.
S.O.V |
Degree of freedom |
|
Mean squares |
|
|
|
Germination percentage |
Germination rate |
Radicle length |
Shoot length |
Seedling dry weight |
||
Type of oil |
1 |
**981.46 |
**6.30 |
**32.66 |
**22.24 |
**0.899 |
Oil concentration |
5 |
**5922.28 |
**32.25 |
**251.90 |
**141.30 |
**4.11 |
× oil concentration Type of oil |
5 |
**203.33 |
**1.077 |
**7.738 |
**5.035 |
**0.146 |
Error |
36 |
20.92 |
0.117 |
0.796 |
0.47 |
0.013 |
CV |
- |
12.83 |
12.90 |
12.21 |
12.65 |
11.12 |
*، ** و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد و عدم تفاوت معنیدار.
*, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant respectively.
هر دو نوع اسانس معمولی و نانو بومادران، باعث کاهش صفات مورد بررسی سلمهتره شدند (جدول 6). مشخص شده است که تخریب تنفس میتوکندریایی و مسیر اکسیداتیو پنتوز فسفات، دلایل اصلی ترکیبات آللوشیمیایی در ممانعت از جوانهزنی هستند (Abrahim et al., 2000; Muscolo et al., 2001). تفاوت معنیداری در صفات مورد بررسی بین غلظتهای مختلف هر دو نوع اسانس مشاهده شد. اثر محرک یا بازدارندگی ترکیبات آللوپاتیک روی رشد گیاهان بستگی به غلظت آنها دارد (Kalinova et al., 2012). نسبت به اسانس معمولی، شیب کاهش صفات مورد بررسی که توسط اسانس نانو ایجاد شد بیشتر بود. در غلظت 400 میکرولیتر در لیتر اسانسهای نانو و معمولی، سلمهتره به میزان 12/36 و 02/13 درصد جوانهزنی داشت و اسانس نانو در غلظت 800 میکرولیتر در لیتر، کاملا از جوانهزنی سلمهتره جلوگیری کرد (جدول 6). در تایید این نتایج، جدیدی و همکاران (Jadidi et al., 2021) بیان کردند که با نانوکپسوله عصاره چاودار، درصد بازدارندگی از جوانهزنی و رشد دانهرست دو علفهرز سس مزرعه (Cuscuta campestris Y.(dodder)) و خرفه (Portulaca oleracea L.) افزایش یافت. تفاوت معنیداری بین سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه و وزن خشک دانه رست سلمهتره تحت تاثیر غلظت 100 میکرولیتر در لیتر دو گونه اسانس وجود نداشت، اما با افزایش غلظت، این تفاوت معنیدار شد. در غلظت 400 میکرولیتر در لیتر، سرعت جوانهزنی بذر سلمهتره تحت تاثیر اسانسهای نانو و معمولی بهترتیب 68/2 و 94/0 بود که تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند. طول ریشهچه سلمهتره با کاربرد اسانس بومادران کاهش یافتکه نشاندهنده آن است که ترکیبات دگراسیب از طریق ممانعت از عمل جیبرلین و ایندول استیک اسید طویل شدن سلولها را تحت تاثیر قرار میدهند (Qasem, 1992). در غلظت 200 میکرولیتر در لیتر، طول ریشهچه سلمهتره تیمار شده با اسانسهای نانو و معمولی بومادران، تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند. طول ساقهچه سلمهتره با کاربرد 400 میکرولیتر در لیتر اسانس نانو و معمولی از 185/11 میلیمتر بهترتیب به 913/1 و 467/5 میلیمتر ( بهترتیب 89/82 % و 12/51 % کاهش) رسید. اسانس گونه بومادران مورد مطالعه، دارای ترکیبات زیادی بود که خاصیت اللوپاتیکی 8،1-سینئول (Almeida Barbosa et al., 2007)، کارواکرول (Almeida Barbosa et al., 2007) و کامفور (Young & Bush, 2009) آن قبلا در گیاهان دیگر نیز گزارش شده است. روند مشابهی در وزن خشک دانه رست مشاهده شد و اسانس نانو شده توانست به میزان بیشتری وزن خشک دانه رست سلمهتره را کاهش دهد (جدول 6). روماگنی و همکاران Romagni et al,. 2000)) در مطالعات آزمایشگاهی نشان دادند که 8،1-سینئول و آنالوگ طبیعی آن 4،1 سینئول، از رشد چندین علف هرز جلوگیری کردند.
جدول 6- اثرات نوع و غلظتهای مختلف اسانس بر صفات درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک دانه رست سلمه تره
Table 6. Effects of essential oil type and concentration on germination percentage, shoot and radicle lengths and seedling dry weight of lambsquarter.
Type of essential oil |
Concentration (µl L-1) |
Trait |
||||
Germination percentage |
Germination rate |
Radicle length (mm) |
Shoot length (mm) |
Seedling dry weight (mg) |
||
Essential oil
|
0 |
73.29 a |
5.43 a |
14.957 a |
11.185 a |
1.929 a |
100 |
58.31 b |
4.39 b |
11.900 b |
8.881 b |
1.610 ab |
|
200 |
48.29 c |
3.58 c |
9.855 c |
7.339 c |
1.271 c |
|
400 |
36.12 d |
2.68 d |
7.122 d |
5.467 d |
0.951c |
|
800 |
17.55 e |
1.40 e |
3.582 e |
2.660 e |
0.562 d |
|
1000 |
7.50 f |
0.63 g |
1.356 g |
1.064 g |
0.197 d |
|
Nano-Essential oil
|
0 |
78.29 a |
5.43 a |
14.957 a |
11.185 a |
1.929 a |
100 |
54.93 b |
4.04 b |
11.461 b |
8.612 b |
1.446 b |
|
200 |
32.10 d |
2.38 d |
7.051 d |
4.848 d |
0.845 c |
|
400 |
13.02 e |
0.94 f |
2.656 f |
1.913 f |
0.343 d |
|
800 |
0 g |
0 h |
0 h |
0 h |
0 e |
|
1000 |
0 g |
0 h |
0 h |
0 h |
0 e |
|
LSD |
5.04 |
0.37 |
0.98 |
0.75 |
0.48 |
*، ** و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد و عدم تفاوت معنیدار.
*, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant respectively.
نتیجه گیری کلی
ترکیبات عمده تشکیل دهنده اسانس بومادران، کامفور (1/21 درصد)، 8،1- سینئول (3/19درصد)، میرتنول (4/8درصد)، کارواکرول (3/8 درصد) و بورنئول (1/6 درصد) بودند. پتانسیل زتای اندازهگیری شده نشان داد که ذرات نانو، از پایداری مناسبی برخوردار بودند و هر دو نوع اسانس، کلیه صفات مورد بررسی را کاهش دادند. صفات مورد بررسی با افزایش غلظت اسانس کاهش بیشتری یافتند اما اسانس نانو، تاثیر بیشتری داشت، بهگونهای که در غلظت 400 میکرولیتر در لیتر، درصد جوانهزنی سوروف تیمار شده با اسانس معمولی و نانو بهترتیب به 12/30 و 02/10 درصد رسید که تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند، اما در غلظت 1000 میکرولیتر در لیتر اسانس نانو بومادران، بهطور کامل از جوانهزنی بذر سوروف جلوگیری شد. در غلظت 400 میکرولیتر در لیتر اسانسهای نانو و معمولی، سلمهتره به میزان 12/36 و 02/13 درصد جوانه زد و اسانس نانو در غلظت 800 میکرولیتر در لیتر کاملا از جوانهزنی سلمهتره جلوگیری کرد. اسانس نانو شده توانست به میزان بیشتری وزن خشک دانه رست سلمهتره را کاهش دهد و سلمهتره نسبت به سوروف، به اسانس بومادران حساستر بود. بهاین ترتیب کاربرد نانو اسانس بومادران در غلظتهای 800 و 1000 میکرولیتر در لیتر بهترتیب جهت جلوگیری از جوانهزنی بذر سلمهتره و سوروف پیشنهاد میشود.
منابع
Abd El Azim, W.M. and Balah, M.A. 2016. Nanoemulsions formation from essential oil of Thymus capitatus and Majorana hortensis and their use in weed control. Indian J. Weed Sci. 48: 421-427.
Abrahim, D., Braguini, W.L., Kelmer-Bracht, A.M. and Ishii-Iwamoto, E.L. 2000. Effects of four monoterpenes on germination, primary root growth, and mitochondrial respiration of maize. J. Chem. Ecol. 26: 611–624.
Adams, R.P. 2007. Identification of essential oil components by gaschromatography/mass spectrometry, 4th ed. Allured Publishing Corporation, Carol Stream, USA.
Afshari Pour, S., Asgary, S. and Lockwood, G.B. 1996. Constituents of the essential oil of Achillea wilhelmsii from Iran. Planta Medica. 62: 77-78.
Alam, A., Juraimi, A.S., Rafii, M.Y., Abdul Hamid, A. and Aslani, F. 2014. Screening of purslane (Portulaca oleracea L.) accessions for high salt tolerance. Sci. World J. 1-13.
Almeida Barbosa, L.C., Demuner, A.J., Dumont Clemente, A., de Paula, V.F. and Faiz, M.D.I. 2007. Seasonal variation in the composition of volatile oils from Schinus terebinthifolius RADDI. Quim Nova. 30(8): 1959–1965.
Asgarpour, R., Khajeh-Hosseini, M. and Khorramdel, S. 2015. Effect of aqueous extract concentrations of saffron organs on germination characteristics and preliminary growth of three weed species. JSR. 3(1): 81-96. (In Persian with English Abstract)
Arora, K., Batish, D.R., Singh, H.P. and Kohli, R.K. 2015. Allelopathic potential of the essential oil of wild marigold (Tagetes minuta L.) against some invasive weeds. JEAS. 3: 56–60.
Azadbakht, M., Morteza-Semnani, K. and Khansari, N. 2003. The essential oils composition of Achillea wilhelmsii C. Koch leaves and flowers. J. Med Plants. 2 (6): 55-58.
Bais, H.P., Vepachedu, R., Gilbory, S., Callaway, R.M. and Vivanco, J.M. 2003. Allelopathy and exotic plant invasion from molecules and genes to communities. Science. 301: 1377-1380.
Bertin, C., Yang, X. and Weston, L.A. 2003. The role of root exudates and allelochemicals in the rhizosphere. Plant soil. 256: 67-83.
Campiglia, E., Mancinelli, R., Cavalierim A. and Caporali, F. 2007. Use of essential oils of cinnamon, lavender and peppermint for weed control. Italian J. Agron. 2: 171–175.
Dayan, F.E., Cantrell, C.L. and Duke, S.O. 2009. Natural products in crop protection. Bioor. Med. Chem. 17: 4022-4034.
De Feo, V., Simone, F.D. and Senatore, F. 2002. Potential allelochemicals from the essential oil of Ruta graveolens. Phytochem. 61: 573-578.
Dehgan, G. and Elmi, F. 2014. Essential oil combination of three species of Achillea growing wild in East Azerbayjan- Iran. Adv. Herb. Med. 1(1): 22-28.
De Martino, L., Mancini, E., Almeida, L.F.R. and De Feo V. 2010. The antigerminative activity of twenty-seven monoterpenes. Molecules. 15: 6630-6637.
Farooq, M., Jabran, K., Cheema, Z.A., Wahid, A. and Siddique, K.H. 2011. Role of allelopathy in agricultural pest management. Pest manag sci. 67(5): 494–506.
Ghahreman. A. 1979-1992. Colorful flora of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran (In Persian).
Guan, H., Chi, D., Yu, J. and Li, H. 2010. Dynamics of residues from a novel nanoimidacloprid formulation in soybean fields. Crop Prot. 29: 942-946
Haghighi, M., Afifipour, Z. and Mozafarian, M. 2012. The effect of N-Si on tomato seed germination under salinity levels. JBES. 6 (16): 87–90.
Hazrati, H., Saharkhiz, M.J., Niakousari, M. and Moein, M.R. 2017. Natural herbicide activity of Satureja hortensis L. essential oil nanoemulsion on the seed germination and morphophysiological features of two important weed species. Ecotoxicol. Environ. Saf. 142: 423-430.
Hegazy, A.K. and Farrage, H.F. 2007 Allelopathic potential of chenopodium ambrosioides on germination and seedling growth of some cultivated and weeds plants. GJBB. 2(1): 1–9
Jadidi, M., Diyanat, M. and Ebrahimi, A. 2021. Effect of nanocapsulated of rye (Secale cereale L.) extractions on germination components of two weeds, dodder (Cuscuta campestris Y.(dodder)) and purslane (Portulaca oleracea L.). Iran. IJSST. 10: 1-15. (In Persian with English Abstract)
Jalili, E. 2010. The remains were commonly used herbicides in corn field on yield and growth parameters of wheat in Karaj. Master's thesis, University of Takestan (In Persian). 71Pp.
Javidnia, K., Miri, R. and Sadegh Pour, H. 2004. Composition of the volatile oil of Achillea wilhelmsii C. Koch from Iran. Drau J. 12(2): 63-66.
Jeffrey, D.W., Timothym, C.M. and John, T.R. 1987. Solution volume and seed number: often overlooked factors in allelopathic bioassays. J. Chem. Ecol. 13: 1424–1426.
Kalinova, S., Golubinova I., Hristoskov A. and Ilieva, A. 2012. Allelopathic effect of aqueous extract from root systems of johnson grass on seed germination and initial development of soybean, pea and vetch. Allelo J. 34 (2): 111-119
Kambouzia, J. and Novin, S. 2012. The effects of some plant residues on germination and early growth of some tomato weeds. Environ. Sci. 9(2): 65-88. (In Persian with English Abstract)
Mahdavikia, F. and Saharkhiz, M.J. 2015. Phytotoxic activity of essential oil and water extract of peppermint (Mentha×piperita L. CV. Mitcham). J. Appl. Res. Med. Arom. Plants. 2: 146–153.
Mancini, E., Apostolides, A.N., De Martino, L., De Feo, V., Formisano, C., Rigano, D. and Senatore, F, 2009. Chemical composition and phytotoxic effects of essential oils of Salvia hierosolymitana boiss. and Salvia multicaulis Vahl. growing wild in Lebanon. Molecules. 14: 4725–4736
Mohammadi Bolban Azad, M. 2012 Investigation of plant phytochemistry of Achillea wilhelmsii from Taftan area. MSc thesis, Sistan and Baluchestan University, Sistan and Baluchestan, Iran. (in Persian)
Mohanraj, V.J. and Chen, Y. 2006. Nanoparticles-a review. Trop. J. Pharm. Rese. 5: 561–573.
Musavi, S.J. and Musavinik, S.M. 2013. Investigating the allelopathy effects of aqueous extract of hoary cress (Cardaria draba) on triticale (Cereal scale) seedling growth. J. Plant Pro. 26(4): 477-485. (In Persian with English Abstract)
Muscolo, A., Panuccio, M.R. and Sidari, M. 2001. The effect of phenols on respiratory enzymes in seed germination. Plant Growth Regul. 35: 31–35.
Mutlu, S., Atici, O. and Esim, N. 2010. Bioherbicidal effects of the essential oils of Nepeta meyeri Benth. On weed spp. Allelopathy J. 26: 291–300.
Mutlu, S. and Atici, O. 2009. Allelopathic effect of Nepeta meyeri Benth. extracts on seed germination and seedling growth of some cropplants. Acta Physiol. Plant. 31(1): 89-93
Nasr Isfahan, M. and Shariati, M. 2007. The effect of some allelochemicals on seed germination of Coronilla varia L. seeds. JAES. 2(5): 534–538.
Nazari, S., Deihimfard, R. and Faraji, J. 2017. An investigation into germination patterns of common lambsquarters (Chenopodium album) in reaction to temperature, salinity and waterlogging stress. Iranian J. Seed Res. 3(2): 15-30.
Nejadhabibvash, F., Medavadikia, H., Toufigh, S., Ali Mohammadyan, M., Amirfathi, G. and Panahi, S, 2017. Study of the plant growth stages effect on the color, content and composition of essential oil of Achillea wilhelmsii C. Koch. Case Study: Qushchi Ghat in West Azerbaijan province. 5(3): 47-64.
Nemeth, E. and Bernath, J. 2008. Biological activities of yarrow species (Achillea spp). Curr. Pharm. Des. 14(29): 3151-67.
Nishida, N., Tamotsu, S., Nagata, N., Saito, C. and Sakai, A. 2005. Allelopathic effects of volatile monoterpenoids produced by Salvia leucophylla: inhibition of cell proliferation and DNA synthesis in the root apical meristem of Brassica campestris seedlings. J. Chem. Ecol. 31(5): 1187–1203.
Ohno. K., Minami, T., Matsui, Y. and Magara, Y. 2008. Effects of chlorine on organophosphorus pesticides adsorbed on activated carbon: Desorption and oxon formation. Water Res. 42: 1753-1759.
Qasem, J.R. 1992. Pigweed (Amaranthus spp.) interference in transplanted tomato (Lycopersicom esculentum). J. Hortic. Sci. 67(3): 421-428.
Romagni, J.G., Allen, S. and Dayan, F.E. 2000. Allelopathic effects of volatile cineoles on two weedy plant species. J Chem Ecol. 26: 303-313.
Sadgrove, N. and Jones, G. 2015. A contemporary introduction to essential oils: chemistry, bioactivity and prospects for Australian agriculture. Agric J. 5: 48–102.
Schaffazick, S.R., Guterres, S.S.U., Freitas, L.D. and Pohlmann, A.R. 2003. Physicochemical characterization and stability of the polymeric nanoparticle systems for drug administration. Quim Nova. 26: 726–737.
Scrivanti, L.R., Zunino, M. and Zygadlo, M. 2003. Tagetes minuta and Schinus areira essential oils as allelopathic agents. Bioch. Syst. Ecol. 31: 563–572.
Seyyedi, S.M., Moghaddam, R., Shahriari, R. and Azad, M. 2015. Allelopatic effect of different caster bean organs (Ricinus communis L.) on reducing germination and growth of dodder (Cuscuta campestris Yuncker). Agroecolo. 7(2): 156-167. (In Persian with English Abstract)
Shahraki, A. and Ravandeh, M. 2012. Comparative survey on the essential oil composition and antioxidant activity of aqueous extracts from flower and stem of Achillea wilhelmsii from Taftan (Southeast of Iran). Health. Scope. 1(4): 167-172.
Sharafzadeh, S.H. 2013. Major constituents of the volatile oils of genus Achillea from Iran. Sci Agric. 2: 1-2.
Shi, J.S., Leather, G.R. and Mayanard, G. 1987. Induction of germination in dormant barnyardgrass (Echinochloa crus galli) seed by wounding. Weed Sci. 35: 753-757.
Singh, H.P., Batish, D.R., Kaur, S., Kohli, R.K. and Arora, K. 2006a. Phytotoxicity of volatile monoterpene citronellal against some weeds. Z. Naturforsch C. J. Biosci. 61: 334–340.
Singh, P.H., Batish, R.D., Kaur, S., Arora, K. and Kohli, K.R. 2006b. α-pinene inhibits growth and induces oxidative stress in roots. Ann. Bot. 98: 1261-1269.
Singh, H.P., Kaur, S., Mittal, S., Batish, D.R. and Kohli, R.K. 2009. Essential oil of Artemisia scoparia inhibit plant growth by generating reactive oxygen species and causing oxidative damage. J Chem Ecol. 35: 154–162.
Tang, J., Huang, X., Huang, X., Xiang, L. and Wang, Q. 2012. Photocatalytic degradation of imidacloprid in aqueous suspension of TiO2 supported on H-ZSM-5. Environ. Earth Sci. 66: 441-445.
Tang, D.S., Hamayun, M., Ko, Y.M., Zhang, Y.P., Kang, S.M. and Lee, I.J. 2008. Role of red light, temperature, stratification and nitrogen in breaking seed dormancy of Chenopodium album L. JCSB. 11: 199 – 204.
Young, G.P. and Bush, J.K. 2009 Assessment of the allelopathic potential of Juniperus ashei on germination and growth of Bouteloua curtipendula. J. Chem. Ecol. 35(1):74–80.
Verdeguer, M., García-Rellán, D., Boira, H., Pérez, E., Gandolfo, S. and Blázquez, M.A. 2011. Herbicidal activity of Peumus boldus and Drimys winterii essential oils from Chile. Molecules. 16: 403–411.
Waleed, M., Azim, A.E. and Balah, M.A. 2016. Nanoemulsions formation from essential oil of Thymus capitatus and Majorana hortensis and their use in weed control. Indian J. Weed Sci. 48(4): 421–427.
Wang, R., Peng, Sh., Zeng, R., Ding, L.W. and Xu, Z. 2009. Cloning, expression and wounding induction of caryophyllene synthase gene from Mikania micrantha. H.B.K. and allelopathic potential of caryophyllene. Allelopathy J. 24(1): 35–44.
Zunino, M.P. and Zygadlo, J.A. 2004. Effect of monoterpenes on lipid oxidation in maize. Planta. 219: 303-309.
[1] Clevenger
[2] Gas Chromatography
[3] Mass spectroscopy
[4] Low energy capsules
[5] Homogenize
[6]Scaning Electron Microscope
[7] Zeta Sizer
[8] Watman, no. 1
[9] Camphor
[10] 1,8-Cineole
[11] Myrtenol
[12] Carvacrol
[13] Borneol
[14] Sabinyl acetate
[15] Terpinene- 4- ol
[16] Camphene
[17] α-pinene
[18] Caryophylene oxide
[19] Linalol
[20] Cornilanthylene acetate
[21] Grandisol
[22] Thujene
[23] Bromo acetyl chloride
[24] Sabinene
[25] α-terpineol
[26] Nerolidol
[27] Sminole